Duyurular:

ÇAMLIHEMŞİN'İN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI Panelimiz düzenlenmiştir.

Aşağı Kaydırın
Haberler
Haberler
  • 559
Yazı Boyutu:
Yazdır

ÇAMLIHEMŞİN'İN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI
Çamlıhemşin Hemşin Vakfı, (ÇAHEV), Çamlıhemşin Derneği (ÇAMDER), Hemşin Sosyal Sorumluluk Derneği (HEMŞİN DER) ve Konaklar Mahallesi ve Ortan Köyü Derneği (KON-OR) katkılarıyla Çamlıhemşin'de “ÇAMLIHEMŞİN'İN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI” adı altında bir sunum yapılmıştır.

Vakıf Başkanı Hüseyin Gültan’ın açılış konuşması ile başlayan sunum daha sonra “Çamlıhemşin’in Dünü” bölümü ile devam etmiştir.
Yoğun bir ilgi gören sunum, Çamlıhemşin’in tarihi gelişimi ile ilgili çeşitli bilgiler içeren ve Çamlıhemşin’in ilçe olma sürecindeki sıkıntılarının aktarılması ile başlamıştır.
Daha sonra “ÇAMLIHEMŞİN'İN BUGÜNÜ” bölümünde, “DİLEK – GÜROLUK” HES projesinden bahsedilmiştir. Bu süreç içerisinde yaşanılan sorunlar ve açılan birçok dava olduğundan bahsedilmiş ve 2017 yılından sonra 21 davanın halen devam ettiğine dikkat çekilmiştir.
Veteriner ve bir Kuş gözlemcisi olan ve bu konuda “DOĞU KARADENİZİN KUŞLARI” adı altında bir kitabı da bulunan Birol Hatinoğlu ile ÇAMLIHEMŞİN'İN YARINLARI konusu Alternatif Turizm konusu ile başlamıştır.
Öğretim görevlisi olan Oğuz Kurdoğlu ve Yüksek Maden Mühendisi Nihat Ataman’ın Çevre ile ilgili açıklamaları çok ilgi toplamıştır.
Gelemeyen bazı arkadaşların gönderdikleri videoları ile desteklenen sunum yaklaşık üç buçuk saat sürmüştür.
Toplantı, Dünya Mirasları Gezginler Derneği Başkanı Nevin Salman’ın “DÜNYA MİRASI ÇAMLIHEMŞİN” çalışması için verdiği öneriler ile devam etmiştir.
Hüseyin Gültan, bir hukuk komitesi oluşturulmasının önemi ve bunun için bir fon oluşturulmasının gerekliliğinden bahsetmiştir.
Ayrıca, köy ve yaylalarda yeni yapılaşmalara engel olunması gerektiği ve köy ve yayla sınırları içerisinde yabancılara satış yapılmaması temennilerini de sözlerine eklemiştir.
Çamlıhemşin-Hemşin için bir master plan oluşturulması gerektiğinden ve bu planın kasaba, yayla ve dere yataklarını kapsayan bir imar planının da olmasından bahsetmiştir. Bu Master Planın devreye girmesi için yöre sakinlerinin onaylarının alınması gerektiğini de eklemiştir. Ortaya çıkan çözüm önerilerinin kanunlar çerçevesinde kabul edilebilir olanlarının takipçisi olacağını ekleyen Hüseyin Gültan, bunu yapabilecek hem teknik hem de hukuksal alt yapıları ve kadroları olduğunu da sözlerine eklemiştir.
Hüseyin Gültan son söz olarak aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır;
HER ŞEY ÇAMLIHEMŞİN VE HEMŞİNİN DOĞASINI VE KÜLTÜRÜNÜ KOLLAMAK İÇİNDİR. 
KİŞİSEL MENFAAT VE RANTLAR BİZİM DEFTERİMİZDE YOKTUR.

Önceki "Dünya Çevre Günü" kapsamında Çamlıhemşin'de panel düzenlenecektir.
Sonraki Mary Mendum ve bir çok ödülün sahibi Bitki Ressamı Işık Güner'den Büyüleyici Bir Sergi: "Habitat”